Whatsapp

0880 – 241 888

info@alblas.net

Proefles

Rijschool regio Groene Hart

Home » Rijles » Autorijbewijs B » Autorijles-pakket rijbewijs B – Methode Rijopleiding in Stappen (RIS)

Autorijles-pakket rijbewijs B – Methode Rijopleiding in Stappen (RIS)

Vanaf  2.854,-

Artikelnummer: N/B Categorie:

Het autorijles-pakket rijbewijs B - Methode Rijopleiding in Stappen (RIS) bestaat uit autorijlessen (indien gewenst ook simulatorlessen) en het praktijkexamen. We geven de praktijklessen auto in grote delen van Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland. De simulatorlessen worden gegeven bij het hoofdkantoor aan de Uitweg 17 te Woerdense Verlaat. Je moet minimaal 16,5 jaar zijn voor autorijles. Gemiddeld zijn 43 lesuren nodig voor het halen van het autorijbewijs, oftewel rijbewijs B. We adviseren om ook een tussentijdse toets (proefexamen) te doen. Met een tussentijdse toets stijgt je kans om het rijexamen in één keer te halen tot 57%.

Rijopleiding in Stappen (RIS)

Met de Rijopleiding in Stappen (RIS) leer je autorijden in modules. Dit geeft meer structuur dan een standaard rijopleiding.

Over RIS
De RIS is een rijopleiding met een vast plan. Je leert stap voor stap autorijden in 4 onderdelen (modules):

 1. De auto bedienen en beheersen.
 2. Makkelijke acties en verkeerssituaties.
 3. Moeilijke acties en verkeerssituaties.
 4. 4.Veilig en verantwoord rijden, bijvoorbeeld bij gladheid.

De opleiding bestaat uit 4 praktijktoetsen. De eerste 2 toetsen doe je bij je RIS-opleider. De derde toets doe je bij het CBR (de tussentijds toets) en de vierde toets is het officiële praktijkexamen. Hier ben je extra goed op voorbereid

Je RIS-instructeur werkt met een leerlingenkaart en jij werkt met het RIS-werkboek (Deze ontvang je van je instructeur). Hierin zie je precies hoe ver je bent met je rijopleiding. Ook staat in het RIS-werkboek waar je nog aan moet werken en hoe je ervoor staat.

Hoe lang duurt de RIS?
Net als bij een standaard rijopleiding verschilt het per leerling hoe lang de Rijopleiding in Stappen duurt. Je doet praktijkexamen wanneer je er klaar voor bent. Gezien dat het gemiddeld aantal lesuren ongeveer 43 lesuren zijn, wordt deze autorijlespakket vanaf 40 lesuren aangeboden.

Autorijles

Je krijgt privé-rijles van een ervaren instructeur. Je wordt thuis opgehaald en komt daar ook weer terug. In je praktijklessen auto ga je een stuk rijden op je niveau van dat moment. Ondertussen leer je continu van de rij-instructeur. In het begin leer je de auto kennen en schakelen, later gaat het meer om kijken en veilig deelnemen aan het verkeer.

Simulatorles

Een simulatorles is privé-rijles in een rijsimulator waarbij je instructie krijgt van een virtuele instructeur waarin je in een aantrekkelijke omgeving stap voor stap de nodigde rijvaardigheden oefent zoals de voertuigbeheersing, voorrangregels en het kijkgedrag. Deze methode van rijlessen op de simulator is een beproefde methode en is naast effectief ook veilig, milieuvriendelijk en goedkoper. De simulatorlessen bestaan uit onderdelen (zie tabel hieronder) welke vervolgens weer bestaan uit lessen en toetsen van ongeveer een 30 minuten.  Na de simulatorlessen ontvang je daarnaast ook per e-mail een rapport met inzicht in de sterke en zwakke punten van jouw rijgedrag. De simulatorlessen worden gegeven in de simulator welke staat in het hoofdkantoor van Alblas Verkeersschool aan de Uitweg 17 te Woerdense Verlaat.

Regelmatig lessen

Een lesuur duurt bij ons ook echt een uur. Wij adviseren om te lessen in blokken van twee, drie of vier uur. In een langere les kun je meer verschillende verkeerssituaties oefenen. Meerdere praktijklessen auto per week nemen is ook mogelijk. Rij in ieder geval regelmatig, zodat de leerstof niet de kans krijgt om weg te zakken.

Verhouding autorijlessen en simulatorlessen

We adviseren minimaal zes uur aan simulatorlessen te volgen. In de eerste drie uur oefent men namelijk de voertuigbeheersing en lessen van eenvoudige kruispunten. Door de simulatorlessen te gebruiken, houd je jouw pakket goedkoper waarbij de kwaliteit van de instructie niet vermindert. Zeker de beginnende lessen kunnen uitstekend gedaan worden met de simulator.

Hieronder kunt u in het tabel ons advies vinden betreft het aantal simulatorlesuren per pakket.

In één keer slagen op je rijexamen

Wij streven ernaar dat je meteen slaagt op je eerste rijexamen. In één keer slagen heeft veel voordelen:

 • het is per saldo goedkoper, want zo bespaar je de kosten van extra examens
 • je hebt je rijbewijs sneller. Het CBR heeft wachttijd voor de praktijkexamens. Die heb je dan maar één keer in plaats van meerdere keren.

In het algemeen geldt dat je beter te veel autorijlessen kunt nemen, dan te weinig. Je verhoogt daarmee je slagingskans op het rijexamen. Een examen is spannend, waardoor veel mensen slechter rijden dan in de les. Het helpt dan als je wat reserve in je autorij-vaardigheden hebt.

Gemiddeld aantal rijlessen

Het onafhankelijke rijexameninstituut CBR heeft uitgerekend dat het gemiddeld 43 lesuren kost om te slagen voor het rijexamen. Dit is een landelijk gemiddelde. Het is uiteraard per persoon verschillend hoeveel lesuren nodig zijn om rijbewijs B te halen. Of jij onder of boven het gemiddelde uit zal komen, is van tevoren moeilijk te bepalen. Natuurlijk gaat het sneller als je pas rijles neemt als je de mentale ruimte hebt om veel nieuwe dingen te leren. Leren autorijden is intensief: je leert een heel nieuw pakket aan vaardigheden. En dat terwijl je voor je opleiding of werk ook al veel aandacht nodig hebt. Om het benodigde aantal lesuren beter in te schatten, kun je het beste een proefles auto nemen. Dan maakt de instructeur de inschatting welk autorijles-pakket (voor rijbewijs B) het beste bij jou past. De proefles is ook meteen je eerste rijles.

Tussentijdse toets (proefexamen)

Wij adviseren een tussentijdse toets te doen als je nog nooit examen hebt gedaan. Een tussentijdse toets is een proefexamen bij het CBR, waarbij alles hetzelfde is als bij een echt praktijkexamen. Het is het meest effectief als je hem doet op ongeveer op driekwart van je rijopleiding. Voordelen van een tussentijdse toets:

Ongeveer de helft van de cursisten doet een tussentijdse toets, en van de 17-jarigen zelfs 60%. Zie voor meer informatie over de tussentijdse toets het CBR.

Advies van de rij-instructeur

Een rij-instructeur kan goede adviezen geven:

 • hoeveel autorijlessen (en dus welk rijbewijs B-pakket) je waarschijnlijk nodig zult hebben (in een proefles)
 • of het zinvol is om een keertje bij een andere instructeur te lessen
 • of je al toe bent aan het examen, of dat het verstandig is om nog wat extra lessen bij te boeken

Als je toch nog niet toe bent aan afrijden

Moet je al bijna op voor je rijexamen, maar voel je je er toch niet helemaal klaar voor, dan is het mogelijk om het examen om te zetten in een tussentijdse toets. Dit kan tot een dag van tevoren. Het kan ook als je de toets al eerder hebt gedaan. Daarna kun je nog wat extra rijlessen nemen. Zo vergroot je je kans om je rijbewijs in één keer te halen.

Autorijles: onderschat het niet

Leren autorijden is niet iets wat je even doet. Het helpt niet als ouders of vrienden vinden dat je het snel moet kunnen halen. Die sociale druk vertraagt het leerproces juist. Mensen die hun rijbewijs al wat langer hebben, beseffen vaak niet dat het nu veel moeilijker is om je rijexamen te halen:

 • de eisen voor het rijbewijs zijn hoger dan vroeger: je moet veel meer kunnen
 • naast veilig rijden, moet je ook milieubewust en met navigatie kunnen rijden
 • het verkeer is veel drukker geworden
 • fietsers hebben vaker voorrang dan vroeger, dus ook daarop moet je letten
 • de andere verkeersdeelnemers zijn ongeduldiger geworden

Het gemiddeld aantal rijlessen dat nodig is, is nu dus ook veel hoger dan vroeger. De autorijles-pakketten zijn dus ook groter. Ook het theorie-examen is trouwens zwaarder geworden.

Lesauto

Je rijdt met een gewone schakel-lesauto van Alblas, een Volkswagen Polo. Twijfel je nog over een gewoon rijbewijs of een automaat-rijbewijs, neem dan een proefles in een schakelauto. Dan kan de rij-instructeur je een advies geven.

Wanneer mag je je rijbewijs halen?

Je kunt starten met rijles vanaf 16,5 jaar. Vanaf 17 jaar mag je praktijkexamen doen. Tot je 18e moet je met vaste begeleiders rijden (2todrive). Vanaf 18 jaar mag je zelfstandig rijden, ook als je dan pas net je rijbewijs hebt.

Mag je autorijlessen zonder theorie?

Ja, dat mag. We raden aan om met een paar praktijklessen auto te beginnen, en dan te starten met je theorie. Je hebt dan een paar keer in een auto gereden, waardoor de verkeersregels meer gaan leven. Maar je doet het wel aan het begin van je rijlessen, zodat de rijlessen zo effectief mogelijk zijn. Je hoeft dan niet meer na te denken over de regels, en je kunt focussen op het rijden zelf. Je moet je theorie hebben om praktijkexamen te mogen doen. Het theoriecertificaat blijft anderhalf jaar geldig. Vergroot je kansen om je theorie snel te halen met onze theoriecursus voor rijbewijs B. Hoe eerder het rijbewijs op zak is, hoe beter!

Meteen beginnen met autorijles

We hebben geen wachtlijst, dus je kunt meteen beginnen met je praktijklessen auto. Door drukte bij het CBR kan het wel een aantal maanden duren voor je rijexamen mag doen. Bij Alblas plannen we het zo, dat dat niet gaat knellen. Heb je haast, overweeg dan een spoedcursus auto.

Wat we van je nodig hebben

Om het snel te regelen, hebben we van je nodig:

Ook willen we graag weten:

 • of je je theorie al hebt gehaald of ingepland (en zo ja: op welke datum)
 • wanneer je beschikbaar bent voor rijles
 • hoe vaak je zou willen lessen per week, en hoe lang

Dit kun je aangeven bij het afrekenen, bij 'Opmerkingen'.

Waar en wanneer

Datum en tijd: maandag tot en met zaterdag, ook 's avonds; we bellen je voor overleg Plaats: Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland; zie ook het overzicht van alle plaatsen waar we autorijles geven. Je rijdt af in Utrecht, Amsterdam, Haarlem, Eemnes, Gouda of Leiden.

Pin It on Pinterest