Whatsapp

0880 – 241 888

info@alblas.net

Proefles

Rijschool regio Groene Hart

Home » Blog » Belastingdienst gestart met boekenonderzoek bij 350 rijscholen

Belastingdienst gestart met boekenonderzoek bij 350 rijscholen

feb 6, 2015

De Belastingdienst is gestart met boekenonderzoeken bij 350 ‘verdachte’ rijscholen. De diverse regio-inspecteurs gaan bij deze rijschoolhouders op bezoek om te kijken of er sprake is van belastingontduiking. Zij behoren tot de groep van 2.100 rijscholen die een oproep van de Belastingdienst hebben ontvangen zich te melden, maar hebben daar geen gehoor aan gegeven. In totaal 500 rijscholen hebben na het ontvangen van deze brief wel contact opgenomen met de Belastingdienst om tekst en uitleg te geven.

Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat er bij ruim tweeduizend rijscholen grote verschillen bestaan tussen het aantal ingekochte praktijkexamens bij het CBR en de opgegeven omzet die daarbij zou moeten horen.

Lesprijs

“Rijscholen die zich bij ons gemeld hebben geven aan dat de lagere omzetten veroorzaakt worden door lage tarieven”, vertelt Richard Buijs van de Belastingdienst. “Bijvoorbeeld als ze aan prijsacties doen, veel concurrentie hebben, of hun inkomen aangevuld krijgen met een uitkering. Of als ze de rijschool als bijbaan hebben.”

Overigens vrijwaart het tekst en uitleg geven door rijscholen hen niet van controle door de Belastingdienst. “Wij bekijken per geval of wij in hun verhaal meegaan. Want het kan natuurlijk ook een smoes zijn”, zegt Buijs. “Een verklaring biedt geen vrijwaring. Dat wordt in hun dossier opgenomen, waarna we alsnog kunnen gaan controleren.”

Examens inkopen

Merkwaardig is dat de Belastingdienst incidenteel van rijscholen te horen krijgt dat ze examens voor andere rijscholen inkopen. En dat daardoor hun aantal ingekochte examens niet meer correspondeert met het aantal gegeven rijlessen. Overigens is dat helemaal niet toegestaan door het CBR.

“Een rijschool moet onder zijn eigen naam een praktijkexamen aanvragen. En vervolgens moet deze naam ook zichtbaar zijn op de lesauto tijdens het examen”, zegt CBR-woordvoerder Coen Sleddering. “Het is niet toegestaan dat rijscholen voor iemand anders examens afnemen. Daar controleren de examinatoren op.”

Aangifte

Naast de 500 rijscholen die rechtstreeks contact op hebben genomen met de Belastingdienst, is er ook nog een aantal dat zijn aangifte gewijzigd heeft of zijn fiscalist naar de Belastingdienst heeft gestuurd. Hoe groot die groep is, kan Buijs nu nog niet zeggen. Dat zal binnenkort duidelijk worden.

In hoeverre de groep van 350 rijscholen die nu concreet onderzocht worden de Belasting ontduiken, daar zal binnen enkele maanden duidelijkheid over komen. Deze resultaten zal de Belastingdienst evalueren, waarna de overige rijscholen aan de beurt zijn.

Zwart rijles

Rijscholen die zwart rijles geven zijn een doorn in het oog van goedwillende rijscholen en de overheid. Omdat er bijvoorbeeld geen BTW (21%), loonheffing en sociale lasten worden afgedragen, leidt dat tot enorme prijserosie. Daardoor kunnen veel professionele rijscholen moeilijk het hoofd boven water houden.

Bron: Verkeerspro.nl

Pin It on Pinterest