Whatsapp

0880 – 241 888

info@alblas.net

Proefles

Rijschool regio Groene Hart

Home » Medische keuring groot rijbewijs

Medische keuring groot rijbewijs

Een medische keuring voor een groot rijbewijs moet bij een arbo-arts. Boek onze arbo-arts meteen in voor jouw keuring groot rijbewijs.
Medische keuring met spoed nodig? Check waneer de keuringsarts plek heeft.

We zitten in de buurt van Woerden.

Behalve medische keuringen voor een groot rijbewijs bieden we ook gewone rijbewijskeuringen (auto, motor etc.) aan, bijvoorbeeld voor 75-plussers die hun rijbewijs willen verlengen.

Medische keuring groot rijbewijs

Een medische keuring is nodig voor ieder groot rijbewijs. Zowel bij het aanvragen als het verlengen van het rijbewijs is de keuring vereist.

Dit geldt ook als je geen beroepschauffeur bent, en dus geen code 95 op je rijbewijs hebt staan.

Elke 5 jaar moet deze medische keuring herhaald worden.

Een groot rijbewijs is:

  • een rijbewijs C of CE (vrachtwagen)
  • een rijbewijs C1 of C1E (lichte vrachtauto of camper)
  • een rijbewijs D of DE (bus)
  • een rijbewijs D1, D1E

We bieden ook gewone rijbewijskeuringen (auto, motor etc.) aan.

Keuring voor trekker en heftruck

Trekker en heftruck vallen buiten het groot rijbewijs. Het gaat daarbij ook anders met de medische keuringen.

De keuring voor het trekkerrijbewijs (T) is niet standaard, alleen bij bepaalde ziektes, stoornissen en boven de 75 jaar.
Er is ook geen wettelijk verplichte medische keuring voor de heftruck, maar de werkgever kan deze soms toch verlangen.

Medische keuring code 95

De medische keuring en de code 95 voor beroepschauffeurs staan in principe los van elkaar. Als je je code 95 nog niet had, en je groot rijbewijs wel, kun je een aangepast rijbewijs aanvragen zonder een medische keuring te ondergaan.
Het is echter aan te raden om die situatie meteen een nieuw groot rijbewijs aan te vragen, mét code 95. En dan krijg je wel een medische keuring.

Bij het verlengen van je groot rijbewijs (met of zonder code 95) zul je ook altijd een medische keuring moeten ondergaan.
Daarnaast moet je als beroepschauffeur met code 95 ook aan de nascholingseisen voldoen om je rijbewijs te kunnen verlengen. Wij bieden voor die nascholing ook code 95-cursussen aan.

Arbo-arts voor keuring groot rijbewijs

Een medische keuring voor een groot rijbewijs kan niet door de huisarts worden gedaan. De arbo-arts (bedrijfsarts) doet de keuring voor het groot rijbewijs. Bij andere rijbewijzen kan de huisarts wel keuren.
Uiteraard is onze bedrijfsarts BIG-geregistreerd.

De eisen die aan de rijgeschiktheid worden gesteld zijn hoger bij een groot rijbewijs dan bij andere rijbewijzen. Dit is omdat het om zware voertuigen gaat, en een (beroeps-)chauffeur meestal veel uren op de weg zit.

Planning CBR medische keuring groot rijbewijs

Als je je rijbewijs wilt verlengen of aanvragen, moet je eerst een gezondheidsverklaring invullen bij het CBR. Zij sturen je dan een verwijsbrief en de ZorgDomeincode (afgekort tot ZD-code).

Het duurt over het algemeen hooguit een paar dagen voor je de verwijsbrief en ZD-code hebt.
Maar als er enige medische twijfel kan zijn, heeft het CBR meer tijd nodig. Het duurt ook langer als je het per post aanvraagt in plaats van online.

Het CBR geeft beroepschauffeurs wel voorrang. Ze beloven dat de verwijsbrief er binnen 4 weken is, of 10 dagen als het rijbewijs dreigt te verlopen.

Het CBR verwijst je gewoonlijk naar een arbo-arts (bedrijfsarts). Die fungeert dan dus als keuringsarts voor het groot rijbewijs.
Maar als je een ziekte hebt die de rijvaardigheid kan beïnvloeden, dan kan het zijn dat het CBR je door een specialist wil laten keuren.

De keuringsarts heeft jouw ZD-code nodig bij de keuring. Als het CBR extra formulieren heeft opgestuurd, neem die dan ook mee naar de afspraak met de arts. En je rijbewijs of identiteitsbewijs.

Meer uitleg over de gang van zaken bij een keuring voor het groot rijbewijs vind je bij het CBR.

Naar de keuringsarts groot rijbewijs

Ongeveer eens in de vier weken is er op de rijschool een bedrijfsarts aanwezig. Die doet dan de medische keuringen voor het groot rijbewijs en de keuringen voor 75-plussers.

Reserveer een plek door te kiezen voor de gewenste keuring. Je krijgt dan een online agenda te zien, waarin je de afspraak voor een medische keuring rijbewijs meteen kunt inplannen.

Pin It on Pinterest