Whatsapp

0880 – 241 888

info@alblas.net

Proefles

Rijschool regio Groene Hart

Home » Blog » Belastingdienst legt bij 69 rijscholen beslag op examenrekening CBR

Belastingdienst legt bij 69 rijscholen beslag op examenrekening CBR

feb 6, 2015

belastingdienst, brieven

De Belastingdienst heeft vorige week bij 69 rijscholen in de regio Rijnmond beslag gelegd op hun rekening-courant bij het CBR.  De rijscholen hadden een betalingsachterstand of belastingschuld. Hierdoor kunnen ze geen examens meer reserveren of afnemen. Inmiddels is het beslag bij 27 rijscholen weer opgeheven, omdat ze een overeenstemming hebben bereikt met de Belastingdienst. Het is de eeste keer dat de Belastingdienst een dergelijke actie uitvoert. Het CBR was dan ook zeer verrast door de actie.

“Het gaat om 69 rijscholen die een omzet/loon/inkomsten belastingschuld hadden. Intussen hebben 27 autorijscholen de belastingschuld voldaan”, vertelt Paula Keun, woordvoerster Belastingdienst.

Schuld

De 69 rijscholen waar het om gaat, hadden een schuld bij de Belastingdienst, in totaal van 268.000 euro. Per rijschool varieert het van enkele honderden tot tienduizenden euro’s. Keun: “Er is ongeveer 108.000 euro binnen. Het is nog niet bekend of deze actie ook in andere regio’s gevolgd gaat worden. Het is geen onderdeel van de landelijke actie.”

Om de kandidaten niet teveel de dupe te laten worden, heeft het CBR de rijscholen 72 uur de tijd gegeven om de problemen op te lossen. “Bij deze kandidaten lieten we het examen gewoon doorgaan, ondanks dat het niet mogelijk was het geld op de rekening-courant af te boeken”, vertelt CBR-woordvoerder Coen Sleddering. In totaal ging het om 270 reeds gereserveerde examens.

Rijschool

Of de actie van Belastingdienst Rijnmond navolging gaat vinden bij andere regio’s is nog niet bekend. Maar die kans is zeker aanwezig. “Mocht dat gebeuren, dan zullen wij ons beraden of wij de procedure anders moeten inrichten. Want wij willen niet bij dit soort financiële zaken betrokken worden. Het gaat hier om een rekening tussen de rijschool en de Belastingdienst”, zegt Sleddering.

Het CBR was in dit geval een hoop tijd kwijt om alle examenkandidaten op de hoogte te stellen dat hun examen niet door kon gaan wegens het beslag van de Belastingdienst bij de betreffende rijschool. Onlangs kwam ter sprake of wellicht in de toekomst de leerling zelf het examen betaalt aan het CBR. “Daar zou je dan aan kunnen denken”, bevestigt Sleddering.

Eigenaar examen

VRB-voorzitter Peter van Neck, wiens rijschool ook in deze regio actief is, juicht de actie van de Belastingdienst van harte toe. “Ik vind het een terechte actie. We moeten allemaal belasting betalen. Overigens roept dit weer de vraag op: ‘Van wie is het gereserveerde examen?’. Is dat van de rijschool of van de leerling? Want in principe treden wij alleen als tussenpersoon op.”

Ook Van Neck kan zich voorstellen dat de leerling rechtstreeks het CBR betaalt voor zijn eigen examen. “Dat zou bijvoorbeeld meteen via iDeal kunnen als de leerling zijn rijschool machtigt”, zegt Van Neck. De rijschool kan dan zelf de leerling factureren voor de diensten rondom het examen, zoals voertuighuur en begeleiding. Dan kan de rijschool het examen inplannen bij CBR.

Rijscholen controleren

Of de actie van de Belastingdienst Rijnmond te maken heeft met de landelijke actie rijscholen flink te controleren, is niet helemaal duidelijk. Die actie wordt door een speciaal projectteam uitgevoerd, los van kantoor Rijnmond. Maar het geeft wel aan dat de Belastingdienst veel minder coulant is, als het gaat om rijscholen.

De betreffende rijscholen in de regio Rijnmond hadden allemaal een rekening open staan bij de Belastingdienst. De rekening-courant werd ook geblokkeerd als het ging om een relatief klein bedrag. Daarin heeft de dienst geen onderscheid gemaakt.

Beslag leggen

Overigens kan de Belastingdienst niet zomaar beslag leggen op de rekening courant van rijscholen bij het CBR. Stap 1 is een rekening, stap 2 is een betalingsherinnering, stap 3 is een aanmaning, stap 4 is een dwangbevel. Daarna kan de belastinginspecteur beslag leggen op goederen. Dat kan bijvoorbeeld de lesauto zijn, maar dus ook een rekening van de rijschool bij een andere partij. Dat heet een zogenaamd ‘derdenbeslag’.

Bij zo’n derdenbeslag kan de rijschool niet meer vrij over zijn bezittingen beschikken. Het tegoed bij het CBR moet dan aan de belastingdienst worden uitbetaald. Tenzij de rijschool een andere regeling treft met de Belastingdienst en het beslag wordt opgeheven.

Praktijkexamens CBR

Rijscholen hebben een rekening-courant bij het CBR waarmee praktijkexamens betaald worden. Als een rijschool een examen reserveert, moet er voldoende saldo op de rekening staan. Het bedrag wordt dan vlak voor de daadwerkelijke afname van het examen afgeboekt. Als de rekening is bevroren, kan de rijschool dus geen examens reserveren. Ook kan het CBR dan geen geld afboeken als betaling voor een reeds gereserveerd examen.

Bron: Verkeerspro.nl

Pin It on Pinterest