Whatsapp

0880 – 241 888

info@alblas.net

Proefles

Rijschool regio Groene Hart

Home » Blog » Onder invloed van alcohol op de fiets. Hoe zit het nou precies?

Onder invloed van alcohol op de fiets. Hoe zit het nou precies?

feb 6, 2015

alcoholcontrole, politie

Een aantal politiekorpsen in Nederland heeft het rijbewijs ingevorderd van fietsers die teveel hadden gedronken. Zij interpreteren de wet anders dan het Openbaar Ministerie. Die stelt dat er sprake moet zijn van een motorvoertuig. De politie mag wel een tijdelijk rijverbod opleggen van maximaal 24 uur.

Toch is het rijbewijs ingenomen van fietsers bij de korpsen Brabant Zuidoost, Drenthe, Flevoland, Gooi- en Vecht­streek, Groningen, Limburg-Zuid, Twente, Utrecht en Zaanstreek-Waterland. Zij staan volgens het ND ook achter dit beleid.

Motorvoertuig

Volgens de wet mag het rijbewijs alleen ingevorderd worden als er sprake is van het onder invloed besturen van een motorvoertuig. Er is wel een uitzondering op de regel. Wanneer de verdachte een alcoholverleden heeft, dan is de politie wel gerechtigd om het rijbewijs in te nemen. Dit gebeurt dan op basis van recidive.

Wel mag de politie een rijverbod opleggen aan een dronken bestuurder (ook een fietser), zo geeft art 162 WVW aan. “Hierin wordt geregeld dat een rijverbod opgelegd mag worden en dat je dan geen enkel voertuig – dus ook geen fiets – mag besturen. Dit voorkomt dat mensen gaan denken dat je wel dronken mag fietsen”, legt Chris Verstappen van Verjo Verkeersleermiddelen uit.

Rijverbod

Na afloop van het rijverbod mag de dronken fietser gewoon weer achter het stuur kruipen. Het rijbewijs wordt daarbij niet ingevoerderd.

Overigens beslist het Openbaar Ministerie over een eventuele snelle teruggave van een (onterecht) ingenomen rijbewijs. Daar heeft de politie niets over te vertellen.

Pin It on Pinterest