Whatsapp

0880 – 241 888

info@alblas.net

Proefles

Rijschool regio Groene Hart

Home » Blog » Veel aandacht voor felle concurrentiestrijd rijschoolbranche

Veel aandacht voor felle concurrentiestrijd rijschoolbranche

feb 6, 2015

De felle concurrentiestrijd onder rijscholen door het overschot aan rijinstructeurs heeft nu ook de aandacht gekregen van de landelijke consumenten-media. De regionale kranten van Wegener en het NOS Journaal op 3 kwamen maandag met producties waarin de grote toestroom van nieuwe rijscholen onder de aandacht werd gebracht. En dat zij vaak met de prijs stunten om leerlingen te werven, waardoor de lesprijs bij reguliere rijscholen ook onder druk komt te staan.

Er is een groot overschot aan rijinstructeurs in Nederland. Er zijn ongeveer 14.000 gecertificeerde rijinstructeurs. Terwijl er jaarlijks ruim 200.000 kandidaten rijles B volgen. Een fulltime rijinstructeur met een werkweek van 40 uur, leidt ongeveer 40 leerlingen op per jaar. Dat betekent dat er werk is voor maximaal 5.000 B-rijinstructeurs. En dat is verreweg de grootste groep van de 14.000 bevoegde rijinstructeurs.

UWV

Vooral de grote toestroom van UWV’ ers de laatste jaren die massaal werklozen tot rijinstructeur omvormden, leidt nu tot grote problemen. Het aantal startende rijscholen neemt nog steeds fors toe.

Het UWV is weliswaar gestopt met dergelijke budgeten beschikbaar te stellen. Individuele gemeenten laten nog altijd werklozen omscholen tot een bestaan als rijschoolhouder.

Ondernemerskwaliteiten

Nieuwe rijschoolhouders bezitten vaak niet over de benodigde ondernemerskwaliteiten. Ze gaan bijvoorbeeld een actie aan met Groupon. Hierdoor geven ze ver onder de kostprijs rijles, en alleen Groupon verdient er geld aan. Ook de Belastingdienst heeft inmiddels in de gaten gekregen dat er fors gefraudeerd wordt.

Om ervoor te zorgen dat rijschoolhouders over de juiste ondernemersvaardigheden beschikken, pleit brancheorganisatie Bovag voor vestigingseisen. De vraag alleen is of dat een haalbare kaart is. In Nederland bestaat het recht op vrij ondernemerschap. Iedereen die een rijschool wil beginnen, kan dat. Er worden alleen eisen gesteld aan de rijinstructeur, zoals een geldige WRM-bevoegdheid.

Rijscholen

Er zijn in Nederland maar liefst 7.867 rijscholen ingeschreven bij het CBR. Het verloop is groot. Vorig jaar schreven 909 rijscholen zich in bij het CBR; 478 stopten er mee.

Bron: Verkeerspro.nl

Pin It on Pinterest