Autorijles-pakket rijbewijs B
Vanaf € 1.715,-
Het autorijles-pakket rijbewijs B bestaat uit autorijlessen en het praktijkexamen. We geven de praktijklessen auto in grote delen van Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland. Je moet minimaal 16,5 jaar zijn voor autorijles. Gemiddeld zijn 43 lesuren nodig voor het halen van het autorijbewijs, oftewel rijbewijs B. We adviseren om ook een tussentijdse toets (proefexamen) te doen. Met een tussentijdse toets stijgt je kans om het rijexamen in één keer te halen tot 57%.
Autorijles
Je krijgt privé-rijles van een ervaren instructeur. Je wordt thuis opgehaald en komt daar ook weer terug. In je praktijklessen auto ga je een stuk rijden op je niveau van dat moment. Ondertussen leer je continu van de rij-instructeur. In het begin leer je de auto kennen en schakelen, later gaat het meer om kijken en veilig deelnemen aan het verkeer.
Regelmatig lessen
Een lesuur duurt bij ons ook echt een uur. Wij adviseren om te lessen in blokken van twee, drie of vier uur. In een langere les kun je meer verschillende verkeerssituaties oefenen. Meerdere praktijklessen auto per week nemen is ook mogelijk. Rij in ieder geval regelmatig, zodat de leerstof niet de kans krijgt om weg te zakken.
In één keer slagen op je rijexamen
Wij streven ernaar dat je meteen slaagt op je eerste rijexamen. In één keer slagen heeft veel voordelen:
- het is per saldo goedkoper, want zo bespaar je de kosten van extra examens
- je hebt je rijbewijs sneller. Het CBR heeft wachttijd voor de praktijkexamens. Die heb je dan maar één keer in plaats van meerdere keren.
In het algemeen geldt dat je beter te veel autorijlessen kunt nemen, dan te weinig. Je verhoogt daarmee je slagingskans op het rijexamen. Een examen is spannend, waardoor veel mensen slechter rijden dan in de les. Het helpt dan als je wat reserve in je autorij-vaardigheden hebt.
Gemiddeld aantal rijlessen
Het onafhankelijke rijexameninstituut CBR heeft uitgerekend dat het gemiddeld 43 lesuren kost om te slagen voor het rijexamen. Dit is een landelijk gemiddelde. Het is uiteraard per persoon verschillend hoeveel lesuren nodig zijn om rijbewijs B te halen. Of jij onder of boven het gemiddelde uit zal komen, is van tevoren moeilijk te bepalen. Natuurlijk gaat het sneller als je pas rijles neemt als je de mentale ruimte hebt om veel nieuwe dingen te leren. Leren autorijden is intensief: je leert een heel nieuw pakket aan vaardigheden. En dat terwijl je voor je opleiding of werk ook al veel aandacht nodig hebt. Om het benodigde aantal lesuren beter in te schatten, kun je het beste een proefles auto nemen. Dan maakt de instructeur de inschatting welk autorijles-pakket (voor rijbewijs B) het beste bij jou past. De proefles is ook meteen je eerste rijles.
Tussentijdse toets (proefexamen)
Wij adviseren een tussentijdse toets te doen als je nog nooit examen hebt gedaan. Een tussentijdse toets is een proefexamen bij het CBR, waarbij alles hetzelfde is als bij een echt praktijkexamen. Het is het meest effectief als je hem doet op ongeveer op driekwart van je rijopleiding. Voordelen van een tussentijdse toets:
- 15% meer slagingskans op het echte examen. De slagingskans gaat van 43% zonder, naar 57% mét tussentijdse toets. Dat schrijft het CBR, die de examens afneemt.
- als manoeuvres als hellingproef, bochtje achteruit en fileparkeren (‘bijzondere verrichtingen’) goed gaan, hoef je die niet meer te doen op je echte examen.
- je leert er veel van: je hoort van de examinator wat er al goed gaat, en wat je nog kunt verbeteren
- je bent minder zenuwachtig op het examen, want je weet al hoe alles gaat
Ongeveer de helft van de cursisten doet een tussentijdse toets, en van de 17-jarigen zelfs 60%. Zie voor meer informatie over de tussentijdse toets het CBR.
Advies van de rij-instructeur
Een rij-instructeur kan goede adviezen geven:
- hoeveel autorijlessen (en dus welk rijbewijs B-pakket) je waarschijnlijk nodig zult hebben (in een proefles)
- of je wat hebt aan een les op de rijsimulator, waarop je een moeilijk onderdeel uitvoerig kunt oefenen
- of het zinvol is om een keertje bij een andere instructeur te lessen
- of je al toe bent aan het examen, of dat het verstandig is om nog wat extra lessen bij te boeken
Als je toch nog niet toe bent aan afrijden
Moet je al bijna op voor je rijexamen, maar voel je je er toch niet helemaal klaar voor, dan is het mogelijk om het examen om te zetten in een tussentijdse toets. Dit kan tot een dag van tevoren. Het kan ook als je de toets al eerder hebt gedaan. Daarna kun je nog wat extra rijlessen nemen. Zo vergroot je je kans om je rijbewijs in één keer te halen.
Autorijles: onderschat het niet
Leren autorijden is niet iets wat je even doet. Het helpt niet als ouders of vrienden vinden dat je het snel moet kunnen halen. Die sociale druk vertraagt het leerproces juist. Mensen die hun rijbewijs al wat langer hebben, beseffen vaak niet dat het nu veel moeilijker is om je rijexamen te halen:
- de eisen voor het rijbewijs zijn hoger dan vroeger: je moet veel meer kunnen
- naast veilig rijden, moet je ook milieubewust en met navigatie kunnen rijden
- het verkeer is veel drukker geworden
- fietsers hebben vaker voorrang dan vroeger, dus ook daarop moet je letten
- de andere verkeersdeelnemers zijn ongeduldiger geworden
Het gemiddeld aantal rijlessen dat nodig is, is nu dus ook veel hoger dan vroeger. De autorijles-pakketten zijn dus ook groter. Ook het theorie-examen is trouwens zwaarder geworden.
Lesauto
Je rijdt met een gewone schakel-lesauto van Alblas, een Volkswagen Polo. Twijfel je nog over een gewoon rijbewijs of een automaat-rijbewijs, neem dan een proefles in een schakelauto. Dan kan de rij-instructeur je een advies geven.
Wanneer mag je je rijbewijs halen?
Je kunt starten met rijles vanaf 16,5 jaar. Vanaf 17 jaar mag je praktijkexamen doen. Tot je 18e moet je met vaste begeleiders rijden (2todrive). Vanaf 18 jaar mag je zelfstandig rijden, ook als je dan pas net je rijbewijs hebt.
Mag je autorijlessen zonder theorie?
Ja, dat mag. We raden aan om met een paar praktijklessen auto te beginnen, en dan te starten met je theorie. Je hebt dan een paar keer in een auto gereden, waardoor de verkeersregels meer gaan leven. Maar je doet het wel aan het begin van je rijlessen, zodat de rijlessen zo effectief mogelijk zijn. Je hoeft dan niet meer na te denken over de regels, en je kunt focussen op het rijden zelf. Je moet je theorie hebben om praktijkexamen te mogen doen. Het theoriecertificaat blijft anderhalf jaar geldig. Vergroot je kansen om je theorie snel te halen met onze theoriecursus voor rijbewijs B. Hoe eerder het rijbewijs op zak is, hoe beter!
Meteen beginnen met autorijles
We hebben geen wachtlijst, dus je kunt meteen beginnen met je praktijklessen auto. Door drukte bij het CBR kan het wel een aantal maanden duren voor je rijexamen mag doen. Bij Alblas plannen we het zo, dat dat niet gaat knellen. Heb je haast, overweeg dan een spoedcursus auto.
Wat we van je nodig hebben
Om het snel te regelen, hebben we van je nodig:
- een DigiD-machtiging om je examen te kunnen regelen
- een CBR-gezondheidsverklaring
Ook willen we graag weten:
- of je je theorie al hebt gehaald of ingepland (en zo ja: op welke datum)
- wanneer je beschikbaar bent voor rijles
- hoe vaak je zou willen lessen per week, en hoe lang
Dit kun je aangeven bij het afrekenen, bij 'Opmerkingen'.
Waar en wanneer
Datum en tijd: maandag tot en met zaterdag, ook 's avonds; we bellen je voor overleg Plaats: Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland; zie ook het overzicht van alle plaatsen waar we autorijles geven. Je rijdt af in Utrecht, Amsterdam, Haarlem, Eemnes, Gouda of Leiden.