Whatsapp

0880 – 241 888

info@alblas.net

Proefles

Rijschool regio Groene Hart

Home » Blog » Bovag: Nederland enige land waar A1 verplicht is voor A2

Bovag: Nederland enige land waar A1 verplicht is voor A2

feb 6, 2015

Volgens BOVAG en RAI Vereniging bestaat er een interpretatieverschil tussen de verschillende Europese lidstaten in de uitvoering van de Derde Rijbewijsrichtlijn. Nederlandse motorrijders moeten daardoor als enige in de EU motorrijbewijs A1 halen voordat ze met A2 mogen beginnen. Zij hebben minister Schultz van Haegen om uitleg gevraagd.

De afwijkende uitvoering in Nederland is mogelijk het gevolg van een andere interpretatie van de originele Engelse tekst van de Derde Rijbewijsrichtlijn voor motorrijbewijzen. Hierdoor mogen 20-jarige motorrijders vanaf 19 januari 2013, wanneer de wetgeving in werking treedt, niet direct examen doen in de A2-categorie. In alle andere EU-lidstaten kan dat wel, meldt Bovag.

Rijbewijs

Nederlanders jonger dan 24 jaar moeten nu drie rijbewijzen halen wanneer zij een zware motor willen besturen. Het rijbewijs voor elke opvolgende categorie kan pas worden gehaald nadat twee jaar ervaring is opgedaan met de voorgaande lichtere categorie.

De minimumleeftijden voor de verschillende categorieën worden in Nederland: 18 jaar voor categorie A1, 20 jaar voor categorie A2 en 22 jaar voor categorie A. Wanneer 20-jarigen en ouder rechtstreeks toegang tot A2 willen, moeten zij 3 examens afleggen:Theorie A, AVB en AVD.

EU

Nederland bepaalt als enige EU-lidstaat dat zonder rijbewijs A1 geen rijbewijs A2 kan worden gehaald. Categorie A kan overigens ook rechtsreeks worden gehaald door kandidaten van 24 jaar en ouder. Zij hoeven dan niet eerst rijbewijs A1 en A2 te halen.

BOVAG en RAI concluderen dat de originele Engelse tekst, die bepalend is voor de omzetting in de Nederlandse wetgeving, de mogelijkheid geeft om op 20 jarige leeftijd direct een A2 rijbewijs te halen. Daarom hebben BOVAG en RAI de minister verzocht dat zo snel mogelijk 20-jarigen direct toegang krijgen tot het motorrijbewijs A2 en rekenen hierbij op begrip van het ministerie.

Derde Rijbewijsrichtlijn

Overigens was er tijdens de aanname van de Derde Rijbewijsrichtlijn sprake van een grove blunder van de ambtenarij. De griffie had een handtekening van CDA-Kamerlid Sander de Rouwe over het hoofd gezien. De voorzitter wist hierdoor niet dat De Rouwe er nog iets over wilde zeggen en het voorstel werd definitief aangenomen.

Bron: VerkeersPro.nl

Pin It on Pinterest