Whatsapp

0880 – 241 888

info@alblas.net

Proefles

Rijschool regio Groene Hart

Home » Blog » Groupon-aanbiedingen maken de rijschoolbranche kapot

Groupon-aanbiedingen maken de rijschoolbranche kapot

feb 6, 2015

Rijscholen die in zee gaan met Groupon verkopen rijlespakketten voor afbraakprijzen. Als de BTW en inkoopkosten bij het CBR betaald zijn, maakt de rijschoolhouder soms al verlies. Vervolgens moet hij bovendien nog tientallen rijlessen in het pakket gratis geven. Helaas is er tegenwoordig in iedere stad wel een rijschool te vinden, die de plaatselijke rijschoolbranche op deze manier kapot maakt. Het is voor professionele rijscholen die zich netjes aan de regels houden vrijwel onmogelijk om hiertegen te concurreren. Groupon is de lachende derde, want die verdient duizenden euro’s per rijschoolhouder.

Groupon, aanbieding, rijschool, Sens

Bovendien krijgt de consument een volledig verkeerd beeld van de normale rijlesprijzen. Daarmee is de schade die Groupon-aanbiedingen teweegbrengen, nog vele malen groter dan alleen de verkochte pakketten. Want een normale rijschoolhouder heeft ongeveer 50 euro per uur nodig (dat is inclusief 21% BTW) om zijn vak op een professionele wijze te kunnen uitoefenen en alle kosten te kunnen betalen. Probeer dan maar eens aan de consument uit te leggen waarom je buurman vrijwel gratis rijdt. De rijschoolbranche, die toch al zwaar onder druk staat, gaat zo steeds verder kapot.

Rijlespakketten

Zo is een veelvoorkomende aanbieding: 199 euro voor 10 rijlessen, Eigen Verklaring én een praktijkexamen. Of 399 euro voor 20 rijlessen, EV en een praktijkexamen. De deelnemende rijscholen maken hier zwaar verlies op, want vaak gaat de helft van de omzet naar Groupon. De rijschool kan vaak hiervan precies inkoop van het praktijkexamen, EV en BTW betalen (Groupon is BTW-plichtig over de voucher, maar rekent het bedrag vaak door aan de rijscholen). Dan blijft er niets meer over om kosten voor diesel, lesauto, arbeid, etc., te dekken.

Bijvoorbeeld DRS Rijopleidingen uit Breda heeft op dit moment een dergelijke aanbieding lopen bij Groupon. Stel iemand koopt het pakket van 20 rijlessen voor 399 euro bij DRS Rijopleidingen. De rijschool krijgt van Groupon 199,50 euro. Hij moet de BTW a 69,25 euro betalen, inkoop CBR a 90,90 euro, EV a 23,80 euro. Dat betekent dat hij 199,50 – 69,25 – 90.90 – 23,80 = 15,55 euro marge heeft op het Groupon-pakket om zijn eigen kosten te betalen voor 20 rijlessen en een uur praktijkexamen. Dat is een schamele 0,75 cent per rijles.

Nieuwe klanten

Volgens Groupon dient de aanbieding in dit geval vooral als marketingtool om aan nieuwe klanten te komen. “Daarnaast zit de meerwaarde hem in het verkopen van extra lessen en mond-tot-mond reclame. Snelle leerlingen hebben minimaal 30 lessen nodig om te slagen. Leerlingen stappen niet over naar een andere rijschool als ze eenmaal binnen zijn”, laat de woordvoerder van Groupon weten.

Met dit soort argumenten worden rijscholen over de streep getrokken om deel te nemen aan de actie. Maar klopt dat wel? Stel dat een leerling 35 rijlessen nodig heeft tot het examen. Mocht hij tevreden zijn en die losse rijlessen bijkopen; dat kost bij deze rijschool 37,50 incl. BTW (30,99 euro excl. BTW). Met verkoop van 15 rijlessen a 30,99 haalt de rijschoolhouder dus nog een omzet van 15 x 30,99 + 15,05 marge Groupon-pakket = 479,90 euro. Dat is voor de hele rijopleiding van 35 lessen plus examen een gemiddelde lesprijs 13,33 euro excl BTW.

Gratis lesuren

Als we daar de kosten van diesel (3 liter per uur = 3,60 euro) vanaf halen, houdt hij 9,73 euro per uur over. Daarmee moeten alle essentiële bedrijfskosten nog betaald worden, zoals diverse verzekeringen, aanschaf en onderhoud lesauto, wegenbelasting, overige bedrijfskosten, etc. Dat betekent dat hij zelf vrijwel niets aan salaris overhoudt voor volle werkweek. De eigenaar van DRS wil geen uitleg geven. Maar iedereen snapt dat dat gewoonweg niet kan bij een onderneming. Althans, niet als de rijschoolhouder alles ‘wit’ doet. En geen aanvullende uitkering of ‘overige inkomsten’ heeft.

En dan gaan we er vanuit dat 100% van de aangemelde leerlingen losse lessen bijkoopt. Dat zal niet altijd het geval zijn. De leerling kan ook zeggen na 20 lessen: “Ik wil nu op praktijkexamen. Als ik zak, dan ga ik naar de volgende rijschool.” Al zal dat ongetwijfeld tot ruzie leiden, wegens de Groupon-voorwaarden dat de rijschool bepaalt wanneer de leerling op examen mag. En dat het pakket alleen geldig is bij een volledige rijopleiding. Maar de leerling heeft natuurlijk wel een compleet pakket gekocht van bijvoorbeeld 20 lessen + examen. Dus de rijschool is verplicht dat dan ook aan te bieden.

Contant afrekenen

Op maandag 14 januari staat de teller bij DRS al op maar liefst 29 verkochte rijlespakketten. Als de leerlingen gemiddeld het pakket van 15 lessen plus examen kopen, betekent het dat hij de komende maanden minimaal 450 gratis lesuren moet geven. Want de groupon is te gebruiken tot 10 juli 2013. Bij een werkweek van 40 lesuren, zit hij dus de komende drie maanden zonder inkomen. Saillant is overigens dat deze rijschoolhouder op zijn website vermeldt: “Losse lessen dienen contant in de auto te worden voldaan, tenzij anders afgesproken met instructeur”.

Nog een voorbeeld. Verkeersschool Sens uit Amsterdam heeft op dit moment een aanbieding dat leerlingen kunnen kiezen uit het volgende pakket: € 299 voor 10 motorrijlessen, examen AVD en Eigen Verklaring, € 349 voor 12 motorrijlessen, examen AVB & AVD en Eigen Verklaring, € 399 voor 14 motorrijlessen, examen AVB & AVD en Eigen Verklaring. Er zijn al 26 pakketten verkocht.

Zwaar verlies

De eigenaar van Autorijschool Sens bevestigt dat de helft van de verkoopprijs naar Groupon gaat en hij de zelf de volledige BTW moet afdragen. Als leerlingen dus na 14 rijlessen slagen (wat niet ongebruikelijk is bij categorie A), lijdt hij zwaar verlies. Zijn opbrengst is dan 399 euro – 199,50 Groupon – 69,25 BTW – 101 AVD – 52 AVB – 23,80 EV = 46,55 euro negatief! De rijschool betaalt dus tientallen euro’s, om iemand een rijopleiding te geven. Maar ook als iemand nog wat extra rijlessen nodig heeft, kan hij dat met een lesprijs van 45 euro nooit terugverdienen.

“De Groupon-aanbieding doe ik voor de naamsbekendheid”, zegt de Sens-rijschoolhouder, die naar eigen zeggen drie instructeurs in dienst heeft die de rijlessen verzorgen. “Ik heb deze rijschool niet voor het geld. Daarvan heb ik al genoeg privé. Deze rijschool heb ik voor mijn plezier. Ik houd van motorrijden.”

Geld verdienen

In zijn algemeenheid zou je kunnen stellen dat wanneer een ondernemers een bedrijf voert met personeel zonder daarmee geld te willen verdienen, je haast bijna aan witwaspraktijken gaat denken. Daar is overigens de rijschoolbranche best geschikt voor. Veel leerlingen via afbraakprijzen met Groupon binnenhalen, om vervolgens op papier nog een aantal losse lessen te verkopen aan je leerlingenbestand. En het zwarte geld is vervolgens wit. Probeer daar maar eens mee te concurreren als professionele rijschool door je netjes aan de belastingregels te houden.

De rijschool-acties zijn schering en inslag. Dit soort aanbiedingen maken de professionele rijschoolbranche kapot, want hier valt op normale wijze niet tegenop te concurreren. Bekijk enkele andere Groupon-acties van rijscholen met afbraakprijzen, die op dit moment lopen:

 

 

Groupon, aanbieding, rijschool, Motorway

Groupon, aanbieding, rijschool, Daphne

Groupon, aanbieding, rijschool, Correct

Groupon, aanbieding, rijschool, Bron

 

Pin It on Pinterest