Whatsapp

0880 – 241 888

info@alblas.net

Proefles

Rijschool regio Groene Hart

Home » Blog » Motorkleding

Motorkleding

feb 6, 2015

Motorkleding is voor jou als motorrijder zowel je kreukelzone als ook je verwarming.
Welk jaargetijde je ook rijdt dan heb je dus een goed motorpak nodig.

Op teenslippers en in zwembroek op een warme zomerdag op de motor rijden komt helaas nog steeds voor.
Ook voor zomaar een blokje om neem je hier mee onnodig veel risico.

Wees wel bedacht dat je bij een eventuele val je vel compleet verliest of afschraapt tot op het bot!
In het buitenland zijn sommige verzekeraars al zover dat cosmetische chirurgie niet wordt vergoed als de betreffende motorrijden geen deugdelijk pak aan had.
Het is daarom verstandiger om altijd een helm, jas, broek, laarzen en handschoenen te dragen. Je gaat ook geen ijshoekey in je zwembroek spelen?
Wat verwacht je dan van de motorkleding? ik vindt het belangrijk dat het warm, waterdicht en slijtvast is. Helaas is dit is niet altijd in één pak te combineren, behalve als je een goedgevulde beurs hebt.

Je hebt keuze uit een leren pak of stoffen pak.

Leer biedt wel de beste bescherming bij een val – en glijpartij maar is in de winter te koud en bij regenachtig weer niet waterdicht. Hiervoor heb je een theormopak over het lerenpak nodig en voor de regen een regenpak. ook moet je het lerenpak regelmatig insmeren met speciaal leervet.

In dit geval kun je kiezen uit een stoffen pak met codura/goretex ertussen verwerkt wat wel ademt maar geen vocht van buitenaf doorlaat. Het stoffen pak kun je het jele jaar door gebruiken. ook zijn er ventilatie openingen in verwerkt en kun je de gehele voeding eruit halen om het pak ook in de zomer te kunnen gebruiken.

Zelf heb ik een stoffenpak van Damen Leather ( zie hier boven) en ik ben daar echt zeer tevreden mee. Het voordeel is dat ik in de zomer een dun jasje heb en voor de winter en regen een uitneembare voering.

Wel is het aan te bevelen  dat er protectoren in  motorpak zijn  verwerkt. Ook hier geldt weer dat opvallende kleding ( velle kleuren of een combinatei van verschillende kleuren) beter zichtbaar is dan donkere. De kleding met velle kleuren is wel duurder. Wat mij betreft zouden zij de zwarte kleren 2 keeer durder moeten maken of een vergoeding verstrekken aan de motorrijders van de verzekaraar als je opvallende
motorkleding draagd.
Als je toch donkere kleren draagd is het verstandig om een opvallende safty west te dragen. Het is geen garantie dat je door het overige verkeer wel op tijd gezien wordt dus goed blijven anticiperen om je heen.

Laarzen houden je voeten niet alleen droog en warm, maar bieden ook bescherming tegen opspattende stenen en bij een val worden je enkels door goede laarzen voldoende beschermd – mits je op een goede zithouding op de motor zit, dus niet je voeten onder de rem en koppelingspedaal en/of naar buiten gedraaid. Anders heb je nog kans op een gecomplizeerde breuk. Enduro- of crosslaarzen bieden extra veel bescherming.
Goede bergschoenen met Goretex voering voldoen ook uitstekend.

Goede handschoenen zijn van leer of van stof versterkt met kevlar of een ander slijtvast materiaal.
Bij een val steek je in een reflex altijd eerst je handen uit en die kunnen dan maar beter goed zijn ingepakt.
Sommige merken verhogen de slijtvastheid met mooie metalen nagels. Bedenk wel dat die nare krassen op de tank veroorzaken.
Dat geldt trouwens ook voor de drukknopen van je jas en of broek.

link getoonde motorpakken:Damen

Pin It on Pinterest