Whatsapp

0880 – 241 888

info@alblas.net

Proefles

Rijschool regio Groene Hart

Home » Blog » Regels rond medische keuringen rijbewijzen aangescherpt

Regels rond medische keuringen rijbewijzen aangescherpt

feb 6, 2015

Het CBR gaat de regels rond medische keuringen aanpassen na een uitspraak van de Raad van State eerder deze week.
De bestuursrechter stelde een automobilist in gelijk van wie het rijbewijs door het CBR ongeldig was verklaard vanwege alcoholmisbruik. De man had hoger beroep ingesteld omdat het medische onderzoek waarop het besluit van het CBR was gebaseerd deels is gedaan door een psycholoog. Dat is tegen de regels, oordeelde de Raad van State nu. De verantwoordelijk psychiater die zo’n onderzoek moet uitvoeren, mag weliswaar een deel van het werk uitbesteden, maar dat moet dan wel door een arts gebeuren.

Arts

Het CBR laat weten voortaan geen keuringsrapporten meer te accepteren die geheel of deels gemaakt zijn door iemand die geen arts is. Ook gaat het CBR samen met de beroepsgroep van psychiaters bekijken of de regels rond keuringen duidelijk genoeg zijn.

De automobilist die door de Raad van State in het gelijk gesteld is, wordt opnieuw gekeurd. Daarna volgt een nieuw besluit over de eventuele inname van zijn rijbewijs.

Tegelijkertijd gaat het CBR onderzoeken of er wellicht meer vergelijkbare zaken zijn waar de keuringen niet door een arts zijn uitgevoerd. In die gevallen volgen er nieuwe keuringen. Een woordvoerder van het CBR verwacht niet dat het om grote aantallen gaat.

Onderzoek vergelijkbare zaken

In 2011 zijn er 7000 mensen medisch gekeurd op hun rijgeschiktheid. Het ging niet alleen om het gebruik van alcohol of drugs, maar bijvoorbeeld ook om epilepsie.

BRON: VerkeersPro.nl

Pin It on Pinterest