Whatsapp

0880 – 241 888

info@alblas.net

Proefles

Rijschool regio Groene Hart

Home » Blog » Smallere rijstroken door dubbele asstreep zijn zeker zo veilig

Smallere rijstroken door dubbele asstreep zijn zeker zo veilig

feb 6, 2015

Bron:Verkeerspro.nl

Dubbele asstreep, rijstrook, N-weg

Als rijstroken worden versmald door middel van een dubbele asstreep, worden voertuigen iets meer naar de buitenkant van de weg gedirigeerd. Dat leidt echter niet tot significant meer overschrijdingen van de kantmerking. Het is wel veiliger voor tegenliggers. Dat blijkt uit onderzoek van DTV Consultants in opdracht van de provincie Zuid-Holland.

Rijstroken met zo’n dubbele asstreep zijn 2,75 meter breed in plaats van 3,10 meter. Nergens was sprake van een kritieke overschrijding van de kantmarkering, voertuigen houden gepaste afstand tot de wegkant.

Rijstrookbreedte

Het bureau onderzocht met een camera het verschil tussen een weg met rijstroken van 2,75 meter en een 80 cm brede asstreep. De andere weg had een rijstrookbreedte van 3,05 meter en een asstreep van 20 centimeter.

Vrachtverkeer rijdt wel vaker over de kantmarkering dan bij een weg met rijstroken van 3,00 meter. Verder wordt de asmarkering vaker overschreden dan bij profielen met een rijstrookbreedte van 3,00 meter of meer, maar voertuigen blijven wel verder van ‘as’ van de weg vandaan rijden.

Rijbaanscheiding

Het advies aan Zuid-Holland luidt daarom dat men verder kan gaan met implementatie van bredere rijbaanscheiding en rijstroken van 2,75 m, meldt Verkeersnet.

Pin It on Pinterest