Whatsapp

0880 – 241 888

info@alblas.net

Proefles

Rijschool regio Groene Hart

Home » Blog » Vervoer van kinderen in het buitenland

Vervoer van kinderen in het buitenland

feb 6, 2015

( Bron: ANWB.NL )

De regels voor het gebruik van kinderzitjes zijn in alle EU landen gebaseerd op dezelfde Europese Richtlijn.

Deze Richtlijn komt er samengevat op neer dat kinderen kleiner dan 1,50 meter vervoerd moeten worden in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingsmiddel. Passend wil zeggen dat het kinderbeveilingsmiddel afgestemd moet zijn op het gewicht en de lengte van het kind (zie schema). Als u hiervan uitgaat bij het reizen door Europa dan zijn er geen problemen te verwachten. Dezelfde Europese Richtlijn biedt ook mogelijkheden voor uitzonderingen. Nederland heeft gebruikt gemaakt van een aantal uitzonderingen. Daardoor kan het voorkomen dat de regels in het buitenland anders en strenger zijn. Hieronder een overzicht van de verschillende Europese landen. Overigens: in elk Europees land is het gebruik van in de auto aanwezige veiligheidsgordels voor alle zitplaatsen verplicht.

Soorten kinderbeveiligingsmiddelen

Welk kinderbeveiligingsmiddel moet u gebruiken? Hieronder een klein overzicht met het antwoord op die vraag.

  • gewicht minder dan 13 kg – een babyautostoeltje
  • gewicht tussen 9 en 18 kg – een kinderautostoeltje
  • gewicht vanaf 15 kg – een zittingverhoger

Let ook op de wijze waarop de fabrikant het gebruik voorschrijft. Alle kinderbeveiligingsmiddelen moeten goedgekeurd zijn volgen ECE-reglement 44/03 of 44/04.

Airbags

Op een zitplaats met een airbag mogen kinderen niet worden vervoerd in een (baby)autostoeltje dat tegen de rijrichting is geplaatst. Dit mag alleen, als de airbag is uitgeschakeld. Of dat uitschakelen mogelijk is en hoe dat moet, staat in de gebruiksaanwijzing van de auto.

Juridisch probleem in buitenland

Wordt u in het buitenland geconfronteerd met een ernstig en spoedeisend juridisch probleem, dan kunt u vanuit het buitenland meteen contact opnemen met onze Alarmjurist. De Alarmjurist is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer +31 88 269 72 05. Deze dienst is gratis en exclusief voor leden.

Klik in onderstaande tabel voor meer informatie per land.
(in de paragraaf ‘Kinderen’ staan dan de regels m.b.t. het vervoer van kinderen. Wordt er geen informatie gegeven, dan zijn de regels hetzelfde als in Nederland)

België Noorwegen
Denemarken Oostenrijk
Duitsland Polen
Frankrijk Portugal
Griekenland Spanje
Groot-Brittannië Tsjechië
Italië Zweden
Luxemburg Zwitserland

Pin It on Pinterest