Whatsapp

0880 – 241 888

info@alblas.net

Proefles

Rijschool regio Groene Hart

Home » Rijles » Autorijbewijs B » Faalangst auto-rijles-pakket rijbewijs B

Faalangst auto-rijles-pakket rijbewijs B

Vanaf  1.754,-

Artikelnummer: N/B Categorie: Tags: ,

Het faalangst-rijlespakket B bestaat uit een aantal uur autorijles plus het faalangstexamen bij het CBR.

De tussentijdse toets raden wij met klem aan. Deze kan een hoop spanning wegnemen.

Het CBR heeft berekend dat mensen gemiddeld 39 lessen nodig hebben voor hun rijbewijs B. Als je maar één keer examen wilt doen, is een pakket van 40 uur dan ook een verstandig uitgangspunt. Helemaal als je gevoelig bent voor faalangst.

Zelfvertrouwen-rijlespakket

Dit rijlespakket heet een faalangstpakket, maar we noemen het liever een zelfvertrouwen-rijlespakket. We doen er alles aan om je met vertrouwen je examen in te laten gaan. Zodat je daarna nog jarenlang met plezier autorijdt.

In één keer slagen

In het algemeen geldt dat je beter te veel lessen kunt nemen, dan te weinig. Je verhoogt daarmee je slagingskans.
Volgens het CBR moet de helft van de examenkandidaten minstens twee pogingen doen voor het rijbewijs in ontvangst kan worden genomen.

In één keer slagen heeft veel voordelen. Het is per saldo goedkoper, want zo bespaar je de kosten van de extra examens.
Je hebt je rijbewijs ook sneller. Het CBR heeft een flinke wachttijd voor de praktijkexamens. Die heb je dan maar één keer in plaats van meerdere keren.

Het is ook beter voor je zelfvertrouwen in de auto om niet te zakken. Als je faalangst hebt, is je zelfvertrouwen kwetsbaar en wil je het niet onnodig op de proef stellen.

Besef ook dat je wat reserve-rijervaring nodig hebt voor je examen gaat doen: de meeste mensen presteren op een examen minder dan in de les.

Faalangst en stress ontstaan als je onvoldoende grip hebt op het autorijden en het verkeer. Juist als je faalangst hebt, is het dus belangrijk om pas af te rijden als je het gevoel hebt dat je het kan. Dan heb je weinig stress tijdens het examen, en minimaliseer je de kans om het niet te halen.

Hoe vaak ga je lessen?

Bij ons duren de lessen 60 minuten. Wij adviseren om te lessen in blokuren van 120, 180 of 240 minuten. In een langere les kun je meer verschillende verkeerssituaties oefenen.
Meerdere lessen per week nemen is ook mogelijk.

Rij in ieder geval regelmatig, zodat de leerstof niet de kans krijgt om weg te zakken.

Hoeveel uur heb je nodig?

Het onafhankelijke rijexameninstituut CBR heeft uitgerekend dat het gemiddeld 39 lesuren kost om te slagen voor het rijexamen. Dit is een landelijk gemiddelde. Het is uiteraard per persoon verschillend hoeveel lesuren nodig zijn om rijbewijs B te halen.

Of jij onder of boven het gemiddelde uit zal komen, is van tevoren moeilijk te bepalen.

Natuurlijk gaat het sneller als je pas rijles neemt als je de mentale ruimte hebt om veel nieuwe dingen te leren. Leren autorijden is intensief: je leert een heel nieuw pakket aan vaardigheden. En dat terwijl je voor je opleiding of werk ook al veel aandacht nodig hebt.

Advies van de rij-instructeur

Om het benodigde aantal lesuren beter in te schatten, kun je een proefles auto nemen. Dan maakt de instructeur een inschatting voor je.

Ook tijdens de rijlessen kan de instructeur je adviseren of je al toe bent aan het examen, of dat het verstandig is om nog wat extra lessen bij te boeken.

Moet je al bijna op voor je examen, maar voel je je er toch niet helemaal klaar voor, dan is het mogelijk om het examen om te zetten in een tussentijdse toets. Dit kan tot een dag van tevoren. Het kan ook als je die toets al eerder hebt gedaan. Zo vergroot je je kans om in één keer te slagen.

Onderschat het niet

Leren autorijden is niet iets wat je even doet. Het helpt niet als ouders of vrienden vinden dat je het snel moet kunnen halen. Die sociale druk vertraagt het leerproces juist.

Mensen die hun rijbewijs al wat langer hebben, beseffen vaak niet dat het nu veel moeilijker is om je rijexamen te halen:

  • het verkeer is veel drukker geworden
  • de andere verkeersdeelnemers zijn ongeduldiger geworden
  • fietsers hebben vaker voorrang, dus ook daarop moet je op letten
  • de eisen voor het rijbewijs zijn hoger dan vroeger, je moet veel meer kunnen
  • behalve veilig rijden, moet je ook milieubewust en met navigatie kunnen rijden

Het gemiddeld aantal lesuren dat nodig is, is nu dus ook veel hoger dan vroeger. Ook het theorie-examen is trouwens zwaarder geworden.
Eigenlijk is het gek dat een oud rijbewijs gewoon geldig blijft, terwijl de eisen zo gestegen zijn.

Lesauto

Je rijdt met een gewone schakel-lesauto van Alblas. Wil je in een automaat lessen en examen doen, boek dan faalangst-rijles voor de automaat.

Met een rijbewijs voor de schakelauto (rijbewijs B), mag je ook in een automaat rijden (rijbewijs B code 78) . Andersom is dat niet zo.

Tussentijdse toets (proefexamen)

Wij adviseren een tussentijdse toets te doen als je nog nooit examen hebt gedaan. Een tussentijdse toets verhoogt de slagingskans op het eerste rijexamen met bijna 15%. De slagingskans gaat van 43% zonder, naar 57% mét tussentijdse toets. Dat schrijft het CBR, die de examens afneemt.

Een tussentijdse toets is een proefexamen bij het CBR waarbij alles hetzelfde is als bij een echt examen, maar de uitslag telt niet mee. Het is dus helemaal niet erg als je het niet haalt. Er is overigens geen speciale faalangst-tussentijdse toets.

Het proefexamen is puur bedoeld om de examensituatie te oefenen. Na afloop krijg je goede tips van de examinator. Je hoort wat er al goed gaat, en wat je nog kunt verbeteren. Je leert er dus veel van, en je bent minder zenuwachtig op het echte examen, omdat je al weet hoe alles gaat.

In de tussentijdse toets doe je ook een aantal bijzondere verrichtingen. Bijvoorbeeld fileparkeren, achteruit rijden en hellingproef. Als dat goed gaat, hoef je dat op je echte examen niet meer te doen. Dat is ook een groot voordeel van de tussentijdse toets.

Zie voor meer informatie over de tussentijdse toets het CBR.

Faalangstexamen

Een faalangstexamen is speciaal voor mensen die erg zenuwachtig zijn bij examens. Je krijgt meer tijd bij het rijexamen, en je kunt een time-out vragen. Anders dan bij het gewone rijexamen mag je zelf kiezen of je instructeur meerijdt of niet.
De examinator is getraind in het omgaan met faalangst, en doet zijn best je op je gemak te stellen.
Uiteraard moet je wel hetzelfde kunnen voor je rijbewijs als bij het gewone rijexamen.

Bij een faalangstexamen (BFA) heb je 1 uur en 20 minuten de tijd. Daarvan is 35 minuten echt de rit die je moet rijden. De rest van de tijd is voor de time-out en de gesprekken voor en na het examen. Deze extra tijd maakt het faalangstexamen ook € 89 duurder dan het gewone rijexamen. Die prijs zit in dit faalangst-rijlespakket inbegrepen.

Van tevoren bespreekt de examinator samen met de leerling en de instructeur even kort hoe de rijlessen zijn gegaan, en waar de eventuele moeilijkheden liggen.
In dit gesprek kun je ook aangeven hoe zenuwachtig je bent, en of er iets is waar de examinator rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld dat je het niet prettig vindt als de examinator tijdens het examen een gesprek aanknoopt, of je geen radio aan wilt hebben, omdat dit je afleidt.

Zie voor meer informatie over het faalangstexamen het CBR.

Extra ondersteuning

Als je merkt dat bepaalde onderdelen van het autorijden je moeilijk afgaan, kun je losse lessen op de rijsimulator boeken. Daarmee kun je eindeloos oefenen op dat ene lastige onderwerp.

Soms kan het ook helpen om wat vaker of langer achtereen te rijden.

Wat je ook kunt doen, is een keer een andere instructeur nemen. Die legt het weer anders uit, en wellicht helpt je dat.

Meteen beginnen

Je kunt meteen beginnen, want we hebben geen wachtlijst.

Je kunt starten met rijles vanaf 16,5 jaar. Dan mag je vanaf 17 jaar praktijkexamen doen. Tot je 18e moet je met vaste begeleiders rijden (2todrive).

Als je je theorie nog niet hebt gehaald, start daar dan ook meteen mee. Je moet het namelijk hebben als je het rijexamen gaat doen. Ook worden je rijlessen effectiever als er geen aandacht meer nodig is voor de verkeersregels.

Je kunt bij ons een auto-theoriecursus volgen, privé-theorieles nemen of alleen een theorie-examen regelen.

Wat we van je nodig hebben

Om het snel te regelen, hebben we van je nodig:

Ook willen we graag weten:

  • op welke datum je je theorie hebt gehaald, of je theorie-examen is gepland
  • wanneer je beschikbaar bent voor rijles
  • hoe vaak je zou willen lessen per week, en hoe lang

Dit kun je aangeven bij het afrekenen, bij 'Opmerkingen'.

Waar en wanneer

Datum en tijd: maandag tot en met zaterdag, ook 's avonds; we bellen je voor overleg
Plaats: Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland; zie ook het overzicht van alle plaatsen waar we autorijles geven.
Je rijdt af in Utrecht, Amsterdam, Haarlem, Eemnes, Gouda of Leiden.

 

Pin It on Pinterest